Hoe ontwerp je een sfeervol terras?

3
minutes read
September 2, 2024

Als horecaondernemer weet je dat het terras een cruciale rol speelt in het aantrekken en behouden van gasten. Het is een verlengstuk van je zaak, de plek waar gasten graag neerstrijken om te genieten van hun drankje, terwijl ze de omgeving in zich opnemen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw terras niet alleen aantrekkelijk, maar ook functioneel en afgestemd is op jouw concept? Wendy, designer bij Satelliet hospitality furniture, deelt haar inzichten over het creëren van een optimaal terrasontwerp dat gasten blijft aantrekken.


Welke drie tips zou je horecaondernemers geven voor het ontwerpen van een optimaal terras?


Creëer gevarieerde zitmogelijkheden

Probeer een massa-gevoel te voorkomen door unieke plekken te creëren op je terras. Dit kun je doen door te variëren in zithoogtes, maar ook bijvoorbeeld ronde en rechte tafels af te wisselen. Een gezellig terras creëer je niet door een indeling met identieke tafels en stoelen omdat dit het meest flexibel en efficiënt is.

Zet je terrasgast centraal

De eerste gasten op je terras zijn belangrijk. Zorg daarom voor sfeervolle plekken die gasten aantrekken. Maak hierbij keuzes in het verlengde van je concept en laat je terrasmeubilair hierop aansluiten. Ligt je terras aan een fietsroute of op een drukke doorstroomlocatie waarbij gasten aanwaaien voor een korte tussenstop, dan kun je kiezen voor compacte stoelen die dichter op elkaar staan. Wil je dat gasten juist lang blijven zitten, dan zijn luxe en comfort je uitgangspunt en kun je jouw terras ruimer opzetten. Zet je gast altijd centraal en zorg dat het meubilair past bij de verblijfsduur van jouw concept.

Je terras is een verlengstuk van je concept

Zorg dat binnen en buiten op elkaar zijn afgestemd en je terras een verlengstuk is van je interieur. Het zijn nooit twee compleet verschillende werelden, al zie je nog weleens dat horecazaken binnen een luxere uitstraling hebben en dit niet is doorgevoerd op het terras. In de meeste gevallen wordt eerst het interieur bepaald en daarna pas het terras. Zorg dat beiden op elkaar zijn afgestemd en de uitstraling van het terras in het verlengde ligt van het interieur.


Wat is jouw advies voor een efficiënte terrasindeling?


Als ondernemer wil je een efficiënte terrasindeling waarbij je zo min mogelijk inlevert op comfort, uitstraling, sfeer en zitplaatsen. Met een flexibele indeling kun je inspelen op de continu wijzigende omstandigheden en behoeften van jouw gasten. Een flexibel terras is efficiënt, maar het zijn juist de gezellige banken en zitjes die een uitnodigende sfeer creëren, waardoor je terras sneller volstroomt. Vraag jezelf af of het echt nodig is om een terras te hebben dat 365 dagen per jaar flexibel is. Stel jezelf de volgende vraag: als er twee keer per jaar een evenement plaatsvindt waarbij je je terras wilt aanpassen, kun je dan volstaan met een semi-flexibel terras, waarbij je vaste banken en zithoeken tijdelijk opslaat?


Hoe combineer je sfeer en functionaliteit op je terras?


Met rechte tweepersoonstafels kun je naast twee personen ook grote groepen plaatsen door de tafels aan elkaar te schuiven. De meeste zitplaatsen op je terras creëer je met vierpersoons tafels in dezelfde afmeting. Houd er echter rekening mee dat deze opstelling minder uitnodigend oogt omdat het massaal aanvoelt. Daarbij houden twee gasten ook je tafel van vier bezet. Door flexibele meubels te combineren met rechte, ronde of organische banken en hoge borreltafels, creëer je een aantrekkelijk en sfeervol terras. Met ‘bubbels’ van ronde banken waarbij gasten in kleine groepjes aanschuiven of bij gebruik van kleinere tafels, kun je makkelijk schuiven wanneer het aantal personen gedurende de dag wijzigt. Gasten waarderen dit soort plekken. Je kunt overwegen om het aantal zitplaatsen te verminderen, zodat je je terras beter kunt afstemmen op de huidige vraag en daardoor meer gasten aantrekt.


Conclusie: het geheim van een succesvol terras


Voor een optimaal terrasontwerp is het essentieel om variatie aan te brengen, zodat je een intieme sfeer creëert en een massaal gevoel vermijdt. Zet de gast centraal door gezellige zitplekken te bieden die aansluiten bij je concept en pas je terrasmeubilair aan op de verwachte verblijfsduur van je gasten. Zorg er bovendien voor dat je terras een verlengstuk is van je interieur, waarbij je de balans vindt tussen sfeer en functionaliteit. Denk goed na over de flexibiliteit van je terras, maar houd in gedachten dat banken en gezellige zitplekken de aantrekkingskracht van je terras kunnen vergroten. Hiermee trek je de eerste gasten naar je terras en vul je de rest van het terras sneller op.

Wil jij ook een sfeervol terras?

Onze service zorgt ervoor dat jouw zaak opvalt. Wij weten precies wat er nodig is om planten in perfecte conditie te houden.

Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op.