Biophilic design: groen in jouw huis én jouw stad

bio·phil·ia - a hypothetical human tendency to interact or be closely associated with other forms of life in nature : a desire or tendency to commune with nature

Liefde voor groen in je leven

Niet gek dus, dat jij zo gelukkig bent tijdens hiken in het bos of hangen op het strand. Vaak moet je daar als stadsbewoner toch wel wat kilometers voor afleggen. Hoe zit het met groen dichterbij huis? Dat park om de hoek misschien, waar je je dagelijkse rondje doet, het liefst met een koffie to go in de hand. In steden wordt groen bewust aangelegd - als essentieel onderdeel in ons leven, tevens binnen de stadsmuren. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan het groener maken van je leefomgeving. Júíst het plaatsen van groen op je buitenruimte, al is het maar een klein balkon, is effectief voor jouw geluk, evenals een vergroening van je straat, wijk en stad. Daar komen biophilic design en biophilic urbanism om de hoek kijken.

Hoe, wat, waar? Biophilic design en biophilic urbanism
Het vervullen van ons verlangen naar de natuur wordt bemoeilijkt door ons leven in de stad, waar we massaal naartoe trekken voor meer kansen wat betreft bijvoorbeeld werk. We halen energie uit het leven in de stad, die bruist, ademt en leeft! Maar tegelijkertijd tekenen we voor een tekort aan tijd in de natuur. Hieraan wordt tegemoet gekomen met biophilic design: design dat in de stedelijke omgeving wordt geplaatst, waarbij de natuur als uitgangspunt wordt genomen. Moet even gezegd worden: wát een coole benaming. Bekt lekker, toch? Krachtige term, krachtig concept. Natuur als levensbehoefte komt dus samen met design.
Dit is precies wat Upperbloom doet: onze innovatieve plantenbakken en bijbehorende, kant-en-klare plantenarrangementen maken dat jij dat stukje natuur zo makkelijk mogelijk naar jouw balkon, terras of tuin haalt. Daarmee draag je bij aan de vergroening en de leefbaarheid van de stad. Een tuin voor iedereen: wij geloven erin.
Andere voorbeelden van design met elementen van biofilie? Binnenshuis kun je denken aan muren vol groen, zwevende plateaus met bovenop ruimte voor planten of een inpandige boom. In de openbare ruimte zien we groene gevels, groene daken en hoogbouw met groen, bijvoorbeeld bij flatgebouwen.
Een groot en bekend biophilic design-concept is het Google-hoofdkantoor in Californië, ingericht met planten, bomen en bijbehorende fietspaden. In Singapore worden parken en andere groenvoorzieningen met een slim netwerk van wandel-, hardloop- en fietspaden over het hele eiland met elkaar verbonden: het Park Connector Network genoemd. De groene paden kennen een afstand van meer van driehonderd (!) kilometer. Sterk staaltje moderne planologie. En van onderstaand beeld worden we ook instant gelukkig: de hangende tuinen van Babylon, een schoolvoorbeeld van biophilic design. Prima plek om urenlang rond te struinen - moeten we alleen wel een paar honderd jaar terug in de tijd, naar de oudheid.
In het verlengde van biophilic design ligt biophilic urbanism. Dat betreft de tegemoetkoming aan onze natuurbehoefte door dit systematisch terug te laten komen op verschillende plekken in de stad. Je kunt immers wel een paar bomen en groene gevels in één van de tien wijken plaatsen, maar daarmee ben je er nog niet. Op meerdere locaties moet gehoor worden gegeven aan dat natuurverlangen. Van groene gebouwen, naar een groene wijk, naar een groene stad. Urban nature is het liefst overal om je heen.

Waarom is een groene stad belangrijk?
Natuur in je omgeving heeft een sterke invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Groen maakt dat je kunt ontspannen, bewegen en je gedachten op nul kunt zetten. Zowel grote natuurgebieden als kleine stukken groen middenin de stad dragen daaraan bij. Een moderne, groene stedelijke inrichting is gezond, duurzaam en heeft een positieve invloed op de economie en het klimaat van de stad. Daarom is biophilic design zo essentieel voor het welzijn van de inwoners én de stad zelf.
De omvang van het concept telt mee op zowel een kleine schaal, het geluk van elke dag een bakkie drinken op je relaxte groene balkon, als op een grote schaal, het verzorgen van een fitter leefklimaat in de hele stad. Biophilic design heeft een relevante uitwerking op cruciale toekomstgerichte topics, zoals een betere temperatuurregulering op hete zomerdagen. De impact van biophilic urbanism heeft invloed op alle wezens in de stad, zowel dier als mens.
Do human beings have within them an innate sense of connection to other forms of life? If so, can this natural feeling, this "biophilia," both enhance our respect for ourselves as human and reinforce our sense of obligation to treat other forms of life with loving care?
- Environmental schrijver & historicus T. H. Watkins
Bij moderne bouwprojecten wordt steeds meer waarde gehecht aan biophilic city planning, door natuur te integreren in stedelijke bouw. Maar ook bij bestaande bouw zijn verbeteringen zeker mogelijk - aanpakken maar, die grijze blokken beton! Iedereen kan bijspringen. Hoe meer mensen mooie planten in hun tuin of op hun balkon plaatsen, hoe groener die leefomgeving wordt. Ook gemeenten, initiatiefnemers en buurtbewoners grijpen de vergroening van de stad steeds grondiger aan. Daar draagt biophilic design tevens aan bij: mensen gaan zich meer verbonden voelen met hun omgeving en met elkaar, wat een plek onder de noemer biophilic participation een sterkere sociale invulling geeft. Klaar om samen het verschil te maken. Om die wijk of stad waar een solide connectie mee ontstaat op te bouwen tot iets mooiers. Voor nu en voor de toekomst.
Kijk de volgende keer eens wat beter om je heen als je op je fiets door je stadje racet. Dat groen is er echt, maar je moet er wel de ogen naar hebben.
Wat is Upperbloom? Maak kennis!
Groen maakt gelukkig. Wij maken het voor iedereen in de stad mogelijk om te genieten van een groene oase. Klein of groot, op de begane grond of vijf hoog. Onze innovatieve plantenbakken en bijbehorende planten voor balkon, terras of tuin vereisen geen groene vingers. Gemak staat voorop. We nemen het (denk)werk graag voor je uit handen. We ontwikkelen alle plantenarrangementen samen met onze floral designers, plantenexperts en kwekers. Altijd passend bij het seizoen.
Bestellen doe je gewoon vanuit je luie (tuin)stoel. Het groen wordt bij je thuisgebracht, en naar wens zelfs op je buitenplek geïnstalleerd door onze balkoniers. Je hoeft nooit meer zelf met zware zakken tuinaarde aan de gang. Ook het passen en meten met potmaten is verleden tijd.
Met Re-plant richten we onze service duurzaam in. Jij geniet na een Re-plant plantenwissel van nieuwe planten op je buitenplek - nooit meer dorre bladeren en uitgebloeide bloemen! Wij geven jouw oude planten een tweede leven.
Onze kwalitatieve buitenplanten van Nederlandse bodem komen direct uit onze kas bij sociaal ontwikkelbedrijf Pantar in Amsterdam. Hier dragen meer dan honderd mensen die het (nog) niet zelfstandig redden op de arbeidsmarkt met plezier bij aan het vullen, verzorgen en opkweken van de planten voor jouw buitenplek. Zo creëren we werkgelegenheid voor wie het niet vanzelfsprekend is om aan een baan te komen.
Samen maken we van de wereld een mooiere plek, met meer gemak, meer groen en minder afval.
-
Bronnen
Kellert, S. (2016). Biophilic urbanism: the potential to transform. Smart and Sustainable Built Environment, 5(1), 4-8.
Tabb, P. J. (2020). Biophilic Urbanism. New York: Taylor & Francis.
https://honeykidsasia.com/singapore-park-connector-network
https://en.wikipedia.org/wiki/Biophilia_hypothesis
https://merriam-webster.com/dictionary/biophilia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Biofilie